donderdag 11 maart 2010

Santiago Niño Becerra

Er zijn mensen die zeggen dat de crisis weer voorbij zal gaan. Er zijn er die beweren dat-ie al bijna voorbij is. En natuurlijk zijn er lui die menen dat er helemaal nooit van een crisis sprake is geweest. Meneer Becerra zegt dat de crisis nog niet eens echt begonnen is, dat wat we er tot nu toe van gemerkt hebben voorbodes waren van wat er komen gaat. Hij meent dat de echte grote gevolgen pas in de tweede helft van dit jaar (we schrijven 2010) merkbaar zullen worden. De eerste drie meningen behoren wat mij betreft tot de categorie wishful thinking. Becerra heeft naar alle waarschijnlijkheid gelijk.

Ik vind de vele overeenkomsten tussen de zogenaamde wereldeconomie en piramidespellen nogal suspect. Van het piramidespel weten we dat het niet vol te houden is, dat het na een tijdje implodeert. En dat lijkt nu ook te gebeuren met de wereldeconomie, ze implodeert. Ik ben natuurlijk te weinig een specialist om te kunnen verklaren wát er nu niet klopt aan het kapitalistisch systeem maar iedereen kan aan z'n water voelen dát er iets niet aan klopt. Het gaat eigenlijk ook helemaal nergens naartoe, behalve dan naar 'meer'. En als je altijd naar meer streeft dan zul je merken dat er na verloop van tijd of veel te veel van alles is, of dat er helemaal niets meer over is; op = op.

Blijft natuurlijk de vraag wat er hierna gaat komen. Een ontzettend interessante vraag die nauwelijks te beantwoorden valt. Maar eerst maar eens de tweede helft van het jaar afwachten en zien of Becerra gelijk gaat krijgen ... daarna nog even een nieuwe flatscreen kopen voor in de badkamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten